Dostupni linkovi

Čekajući optužnicu za uništavanje "Sarabona"


Jedan u nizu protesta radnika Tvornice čokolade "Sarabon"
Jedan u nizu protesta radnika Tvornice čokolade "Sarabon"
Tri godine traje istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo o nezakonitim radnjama u stečajnom postupku i privatizaciji u nekadašnjem privrednom gigantu, a danas potpuno uništenoj Tvornici čokolade "Sarabon". Optužnice još nema. Imovina Sarabona je rasprodata, a zbog istrage koja je u toku, bivših 218 radnika ne može potraživati više od tri miliona eura, koliko im se duguje samo za plaće.

U krugu Tvornice "Sarabon" u sarajevskom naselju Stup danas je pustoš, prazne hale i ruševine, te nekoliko tezgi lokalnih piljara. A Sarabon je prije rata bio jedan od najuspješnijih kolektiva u BiH. No ono što ni u ratu nije uništeno, dokrajčeno je stečajnim postupkom i lošom privatizacijom.

Sarajevska Tvornica čokolade "Zora", a kasnije "Sarabon", iako devastirana, deset godina nakon rata polako se dizala na noge, radila čak i za izvoz. U 1999. godine prema završnom računu proizveli su 911.000 tona slatkiša i ostvarili bruto prihod od preko 3,5 miliona eura. Emir Vilić do privatizacije bio je direktor Sarabona:

„Ostvarili smo bili osam miliona maraka prometa, izvoza smo imali tri miliona u deset zemalja, tako da je baš bilo na jednom dobrom putu da se potpuno vrati.“

Radnici su tada, prema modelu Markovićeve privatizacije, bili vlasnici 51 posto udjela u fabrici. 2000. godine uslijedila je privatizacija - i sve je krenulo nizbrdo. Vlasnici preostalog dijela državnog kapitala postali su braća Vahidin i Bahrudin Čomor. Firmu su kupili za 1,4 miliona eura.

Asim Vlajčić, bivši predsjednik radnika povjerilaca "Sarabona", kaže da je odmah nakon privatizacije sve krenulo nizbrdo, a za to je, smatra Vlajčić, odgovorna Agencija za privatizaciju KS jer nije kontrolisala proces privatizacije:

„Tog momenta su prestale uplate doprinosa, plaćanje radnicima plaća po ugovoru, potrošnje električne energije i plina. Tada je to počelo da prestaje kada su oni došli. I to se toliko nagomilalo. Možete li vjerovati da je firma u jednom momentu bila dužna blizu 400 hiljada maraka struje? Godinama se nije plaćala struja. Pa oni nisu plaćali ni odvoz smeća.“

Tvornica nije imala kreditnih zaduženja, da bi nakon privatizacije njen dug porastao na devet miliona eura. Vlada KS raskinula je ugovor o privatizaciji sa braćom Čomor krajem 2005. godine. U sporu protiv Agencije za privatizaciju KS prije tri godine, braći Čomor je vraćena imovina "Sarabona".

A prije sedam godina u ovoj tvornici pokrenut stječaj, što je radnicima zadalo glavobolju. Asim Vlajčić se prisjeća da je dolaskom drugog stečajnog upravnika Salke Omerbašića, kompletna pokrenuta imovina rasprodata:

„Odmah proglašava da fabrika mora ići u likvidacioni postupak. I tako je i bilo. On je za godinu, dvije, znači 2007. sve mašine, ama baš sve, metar kabla što je bio u firmi, sve rasprodao, nema ništa. Pošto su prodate mašine, kompletan iznos je potrošen za rad stječajnog upravnika.“

U aprilu 2007. zapaljena je i upravna zgrada u kojoj se nalazila dokumetacija, navodno o prodaji imovine. Radnici sumnjaju da je požar namjerno podmetnut. Na brojnim protestima, koje su posljednjih godina radnici organizovali, ukazivali su na nelegalne radnje tokom stječaja:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
Direktan link


Radnici, koji su nekada s pjesmom išli na posao, mnogo puta su tražili svoja prava, ali uzalud:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00
Direktan link


Zbog svega, podnesena je krivična prijava Tužilaštvu Kantona Sarajevo, koje već tri godine vodi istragu u ovom slučaju. Preostala imovina "Sarabona" mora biti sačuvana, dok se ne procesuiraju odgovorni. A iz Tužilaštva Kantona Sarajevo poručuju da je istraga pri kraju.

„Kantonalno tužilaštvo KS donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv više lica, a ista se odnosi na provjeru zakonitosti poslovanja privrednog društva Sarabon. Po prijedlogu ovog tužilaštva Kantonalni sud je donio odluku o zabrani raspolaganja nepokretnom imovinom tog društva. U navedenom predmetu postupajući tužilac intenzivno preduzima dalje istražne radnje, a sve u cilju donošenja konačne tužilačke odluke, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Znači, istraga je u završnoj fazi“, kaže Alem Hamzić, glasnogovornik Tužilaštva.

Optužnice još nema, a ni isplate dugovanja radnicima Sarabona. Oči biviših radnika ove tvornice čokolade uprte su u Tužilaštvo KS. Nadu im daje informacije da su se u zahtjevima Plenuma građana tokom protesta u Sarajevu našla i revizija privatizacije u Sarabonu.
XS
SM
MD
LG