Dostupni linkovi

Osmi mart u Crnoj Gori: Konzumerizam umjesto borbe za prava žena


Ruže, ilustrativna fotografija
Da je umjesto podsjetnika na status i prava žena 8. mart slavlje konuzmerizma, dokazuje potrošačka groznica koja je ovih dana zamijenila najave o debatama, akcijama ili protestima kojima žene u Crnoj Gori podsjećaju da su manje plaćene od muškaraca, da ih je malo na mjestima odlučivanja, te da ih i dalje određuju rodni stereotipi.

Da bi se održao takmičarski duh u što skupljem poklonu, mnoga djeca su već danas, dan prije praznika, odnijela poklone svojim učiteljicama.

Tako su dan prije praznika ispred škola osvanuli prodavci cvijeća, ali se odavno učiteljicama ne daruje samo cvijet. Postalo je uobičajeno da se djeca takmiče u što skupljem osmomartovskom poklonu učiteljicama:


Uoči praznika koji bi trebalo da podsjeti kako položaj žena još nije zadovoljavajući , mnoga udruženja i zaposlene žene se umjesto debata , akcija ili protesta zadovoljavaju besplatnim parfemom od direktora ili bonom za kupovinu u samoposlugama:


Dan žena je tako u Crnoj Gori izgubio suštinsko značenje.

Čini se da je to za mnoge danas samo modifikovana verzija Dana ljubavi:

  • 16x9 Image

    Jasna Vukićević

    Dopisnica RSE od 1999. godine. Sarađivala sa više crnogorskih i regionalnih medija. Po obrazovanju profesorica engleskog jezika i književnosti.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG