Dostupni linkovi

Obradović: Tanki dokazi HrvatskeGlavni zastupnik Srbije Saša Obradović ocenio je danas da su "tanki" i "slabi" dokazi koje je Hrvatska izložila pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za optužbu protiv
Srbije za genocid tokom rata 1991.

"Mi smo protekle nedelje čuli prilično ozbiljne i teške navode o zločinima koji su izvršeni 1991. godine na teritoriji Republike Hrvatske, ali ono što javnost nije imala prilike da vidi, to su dokazi na kojima se ti navodi zasnivaju i koji su, po mom mišljenju, prilično tanki", rekao je Obradović izveštačima u haškoj Palati
mira, nakon što je Hrvatska završila izlaganje o svojoj tužbi.

Srbija će na tužbu Hrvatske početi da odgovara u ponedeljak, 10. marta, a tokom iduće sedmice će najvišem sudu UN izložiti i argumente o kontratužbi da su hrvatske vlasti počinile genocid nad Srbima iz Kninske krajine tokom operacije Oluja, u avgustu 1995.

Obradović je najavio da će "javnost biti prilično iznenađena" kada u ponedeljak srpska strana bude progovorila o tim dokazima o kojima se "protekle nedelje ništa nije moglo čuti".

"Naš tim neće poricati sledeće nedelje da su izvršeni teški zločini. Ono što ćemo poricati, to je kontekst događaja u kojem su izvršeni, to su dokazi za koje smatramo da su slabi - govorim, naravno, ne o dokazima koji su utvrđeni od Haškog tribunala, već o drugim dokazima koje Hrvatska nudi. Naravno, poricaćemo da su zločini koji su izvršeni - izvršeni s genocidnom namerom", rekao je Obradović.
XS
SM
MD
LG