Dostupni linkovi

Kosovo: Osnovan Savet za žrtve seksualnog nasilja tokom rata



Predsednica Kosova Atifete Jahjaga danas je posebnim dekretom osnovala Nacionalni savet za žrtve seksualnog nasilja tokom rata, u cilju koordinacije aktivnosti insistucija i agencija za rehabilitaciju oko 20 hiljada lica koja su preživela seksualno nasilje tokom rata.

Ona je tom prilikom rekla da i 15 godina nakon rata, tema žrtava seksualnog nasilja još uvek ostaje tabu, te da ova kategorija žrtava rata ostaje visoko žigosana, nalazeći sebe u zamkama predrasuda i nepravednih i neumesnih okrivljavanja.

„Preživeli seksualnog nasilja još pate od jednog teškog psihološkog, socijalnog i ekonomskog stanja pa s toga imaju potrebe za podršku institucija i društva radi suočavanja sa jednom teškom realnošću u kojoj se nalaze ne njihovom krivicom“, kazala je ona, dodajući da njihov zakonski status još uvek nije priznat a odgovorni za ove zločine ostali su nekažnjeni.

Jahjaga je izrazila ubeđenje da će ovaj sveobuhvatni i koordinirani pristup omogućiti jačanje postojećih mehanizama, društvene svesti identifikaciju i koordinaciju aktivnosti koje podržavju rehabilitaciju preživelih seksualnog nasilja tokom rata.

„Trrebamo dobro otkloniti zavesu sramote koja je pokrila ove žrtve nasilja, da razbijemo ćutanje koje je zavladalo, da otklonimo krivicu sa njih i prenesemo je tamo gde treba, kod odgovornih za ove zločine“, kazala je Jahjaga.
XS
SM
MD
LG