Dostupni linkovi

Hrvatska okončala argumente, Srbija nastupa od ponedeljka



Zastupnici Hrvatske okončali su jutros, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, iznošenje argumenata u prilog optužbi za genocid protiv Srbije, tvrdeći da su vlasti u Beogradu, JNA i paravojne snage pod njihovom kontrolom, 1991-95, pokušale da
unište Hrvate na teritorijama Hrvatske predviđenim da uđu u "Veliku Srbiju".

Zastupnik Hrvatske Kir Starmer (Kier), donedavni šef britanske Kraljevske tužilačke službe (Royal Prosecution Service), korene "genocidne namere" vođstva Srbije pronašao je u Memorandumu SANU iz 1986. koji je nazvao "ishodištem puta ka genocidu". Memorandum je projekat Velike Srbije "učinio politički legitimnim", tvrdio je Starmer.

Kako je kazao, "politička doktrina srpskog ekspanzionizma stvorila je klimu za genocid". Kampanju govora mržnje tokom koje su početkom devedesetih, posredstvom državnih medija u Srbiji, Hrvati "kolektivno demonizovani" poređenjem sa ustašama i proglašeni krivim za zločine iz Drugog svetskog rata, hrvatski predstavnik nazvao je "prvom fazom genocida".

Po Starmeru, usledila je kampanja nasilja u Hrvatskoj u cilju ne samo progona hrvatskog stanovništva sa teritorija koje su vlasti Srbije nameravala da uključe u ujedinjenu srpsku državu, nego i delimičnog uništavanja Hrvata kao naroda.

Genocid, kako je rekao Starmer, "nije igra brojki" o žrtvama, niti je potrebno da cela etnička grupa bude "istrebljena" i "uništena" kako bi počinilac zločina bio proglašen odgovornim za najteže krivično delo. "Ključna je namera" Srbije da se Hrvati unište ili onemoguće da funkcionišu kao etnička grupa na određenom, makar sasvim malom,
području, argumentovala je hrvatska strana.
XS
SM
MD
LG