Dostupni linkovi

Putin: Ukrajina ne bi trebala pokvariti odnose Rusije i SAD-a



Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je američkom predsjedniku Baraku Obami da situacija u Ukrajini ne bi trebalo da utiče na odnose između Rusije i SAD-a.

“Putin je podsjetio na važnost američko-ruskih odnosa za stabilnost i sigurnost u svijetu. Ti odnosi ne bi trebalo da budu žrtvovani zbog izolovanih međunarodnih problema, iako su izuzetno važni”, navodi se u saopćenju iz Kremlja.

Obama je pozvao ruskog predsjednika da prihvati uvjete mogućeg diplomatskog rješenja za krizu u Ukrajini. U njihovom telefonskom razgovoru, koji je trajao sat vremena, Obama je rekao Putinu da ulazak Rusije u Ukrajinu predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te države, saopćeno je iz Bijele kuće.

Obama je ponovo zatražio da Rusija i Ukrajina uspostave direktne razgovore uz pomoć međunarodne zajednice, da bude dozvoljeno međunarodnim posmatračima da se postaraju da prava etničkih Rusa budu poštivana, kao i da Rusija povuče svoje vojnike u baze na Krimu. Prethodno je iz Bijele kuće saopćeno da će građanima Rusije i Krima treba uvesti vizne restrikcije jer “predstavljaju prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”.
XS
SM
MD
LG