Dostupni linkovi

Portugalski redarstvenici prosvjedovali protiv smanjenja plaće
Više od 15.000 nezadovoljnih redarstvenika, prema ocjeni organizatora, prošetalo se u četvrtak navečer iz središta Lisabona do parlamenta prosvjedujući protiv smanjenja plaće, i to pod budnim okom svojih kolega koji su čuvali zgradu Narodne skupštine.

Prosvjednici su uspjeli probiti sigurnosne ograde i približiti se ulazu u parlament. Oko tisuću redarstvenika bilo je raspoređeno kako bi pokušali spriječiti izgrede koji su se dogodili na zadnjim prosvjedima policije u studenome, prenosi Hina.

Odluka o organiziranju prosvjeda na koji su pozvali sindikati nacionalne policije, žandarmerije i zatvorskih čuvara, donesena je nakon neuspješnih pregovora s ministrom unutarnjih poslova Miguelom Macedom.Nakon tih pregovora redarstvenicima je obećan skroman dodatak na plaću od 25 eura koji je prije iznosio 150 eura.

Program drakonske proračunske štednje koji Portugal mora provoditi pošto mu je odobren paket međunarodne pomoći potaknuo je nezadovoljstvo građana. Za ovu godinu vlada je odobrila osjetno smanjenje plaća javnih službenika i mirovina.
XS
SM
MD
LG