Dostupni linkovi

Hrvatska: Cilj zločina u Ist.Slavoniji uništavanje Hrvata



Optužbu protiv Srbije za genocid tokom rata 1991-95, Hrvatska je danas, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, dokazivala iznoseći detalje zločina srpskih snaga u istočnoj Slavoniji, uključujući Vukovar, u jesen 1991.

Zastupnici Hrvatske tvrdili su da su zlodela bila počinjena tokom "sistematskih, unapred planiranih i koordinisanih" raširenih napada na hrvatsko stanovništvo, u cilju delimičnog uništavanja Hrvata kao etničke grupe, što je genocid.

Kao dokaz da je Srbija, pri tom, imala tu "genocidnu nameru", hrvatska delegacija ukazivala je da se isti "obrazac napada" ponavljao širom istočne Slavonije. Protagonisti tih napada bili su JNA, srpska teritorijalna odbrana i razne paravojne snage, na čelu sa Vojislavom Šešeljem i Željkom Ražnatovićem-Arkanom.

Tvrdeći da je "JNA direktno učestvovala u aktima genocida", zajedno sa paravojskama nad kojima je imala punu kontrolu, zastupnica Hrvatske Blini Hroli (Blinne Ghralaigh) je, kao dokaz za to, izložila detalje zločina nad civilima počinjenih u selima Bogdanovci, Tovarnik, Sotin i Lovas.

Od 10. marta, zastupnici Srbije će uzvratiti izlaganjima o hrvatskoj tužbi, ali i kontratužbi koju je zvanični Beograd podneo protiv Zagreba.

Hrvatska je tužbu zbog navodnog genocida protiv tadašnje SRJ podnela u julu 1999, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010.
XS
SM
MD
LG