Dostupni linkovi

Kina povećava vojni budžet za 12,2 odsto



Kineska vlada najavila je porast izdavanja za oružane snage od 12,2 odsto, na 132 milijarde dolara.

Kineski premijer Li Kećijang je u govoru na otvaranju godišnjeg zasedanja Narodnog kongresa rekao da će Kina modernizovati svoje oružane snage, poboljšati njihove performanse i nastaviti da podiže njihove sposobnosti za odvraćanje napada i borbene sposobnosti u doba informatike.

Kina je, prema izveštaju o budžetu objavljenom uoči početka zasedanja parlamenta, prošle godine potrošila 720 milijardi juana (114 milijardi dolara) na vojsku, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu. To je najveća vojna potrošnja u bilo kojoj zemlji na svetu, osim SAD.

Peking navodi da podržava rešavanje sporova kroz pregovore i da je njena Narodna olsobodilačka vojska od 2,3 miliona pripadnika samo za odbrambene svrhe. Kina je, međutim, takođe upozorila susede da ne proveravaju njenu odlučnost oko pitanja suvereniteta.

Kina i njeni susedi vode sporove oko kontrole ostrva i vodenih puteva u okeanima koje ih okružuju. Napetosti su porasle između Japana i Kine u poslednjih 18 meseci oko kontrole nad nizom malih nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Peking je optužio Japan da obnavlja militarizam, ukazujući na njegovu istoriju kao agresora i kolonijaliste pre i tokom Drugog svetskog rata.

Japan je već izrazio zabrinutost zbog najavljenog povećanja vojne potrošnje Kine od 12 odsto.

"Transparentnost, odnosno nedostatak transparetnosti kineske odbrambene politike i njenih vojnih kapaciteta, postao je razlog za zabrinutost za međunarodnu zajednicu, uključujući i Japan", izjavio je danas Jošihide Suga, generalni sekretar japanske vlade u obraćanju novinarima.
XS
SM
MD
LG