Dostupni linkovi

Muzej Nikole Tesle: Premeštanje urne neadekvatno


Muzej Nikole Tesle: Premeštanje urne neadekvatno

Upravni odbor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu saopštio je u utorak nakon sednice da bi izmeštanje urne sa pepelom tog naučnika i njeno sahranjivanje ispred Hrama Svetog Save bilo "potpuno neadekvatno i nepotrebno".

"Na sve načine ćemo zastupati stav za koji se zalažemo", rekla je za agenciju Beta predsednica UO Muzeja Nikole Tesle Ana Panić, i dodala da će taj Odbor u sredu o svom mišljenju obavestiti Ministarstvo kulture, i tražiti od njega da reaguje.

Muzej Nikole Tesle takođe očekuje reakciju Grada Beograda, kao osnivača Muzeja, dodala je Panićeva. Kako se navodi u saopštenju Upravnog odbora Muzeja, donosioci te odluke nisu konsultovali ni njih, ni stručnjake Muzeja, kao ni naučnu i stručnu javnost.

Na sednici tog tela istaknuto je da su Teslini zemni ostaci izloženi u Muzeju na način koji obezbeđuje "mogućnost da svaki posetilac, ma koje vere ili nacije bio, oda dužno poštovanje velikom naučniku i pronalazaču".

Članovi Odbora ističu da se posmrtni ostataci istorijskih ličnosti čuvaju u muzejima širom sveta, i kao primer naveli prst Galilea Galileja u muzeju u Firenci i posmrtne ostatke Salvadora Dalija, u muzeju u njegovom rodnom Figerasu.
XS
SM
MD
LG