Dostupni linkovi

Oprečni stavovi u Srbiji o krizi u Ukrajini


Skup podrške Rusiji u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Skup podrške Rusiji u Beogradu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kako se navodi u saopštenju, sa izuzetnom pažnjom i zabrinutošću prati događanja u Ukrajini i pruža punu podršku političkim naporima u cilju prevazilaženja nastale situacije i uspostavljanja neophodne stabilnosti. Dodaje se da Ambasada Srbije u Kijevu, u dogovoru sa državnim predstavnicima Bosne i Hercegovine i Crne Gore, održava redovne kontakte i sa državljanima te dve zemlje, s obzirom što one nemaju diplomatsko-konzularno predstavništvo u Ukrajini.

Vlada Srbije je u ostavci, izborna kampanja pred vanredne parlementarne izbore 16. marta u punom je jeku, pa su najviši funkcioneri odlazeće vlasti krizu u Ukrajini na predizbornim skupovima tek dodirnuli. Nisu, međutim, izostali izrazi podrške Rusiji koje su upriličile desničarske organizacije.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da očekuje da će situacija u Ukrajini biti rešena na miran način, da Srbija želi da bude konstruktivna.

“Mislim da je veoma žalosno to što se dešava sa Ukrajinom. Ja želim ukrajinskom narodu da se što pre oporavi od krize, a Srbija i nekadašnja Jugoslavija znaju šta to znači”, kazao je Dačić, dodavši da su i Rusi i Ukrajinci slovenski narodi sa istorijskim vezama i istakavši da je očigledno bilo planirano da dodje do zahladjenja tih odnosa na veštački način.

"Srbija želi da bude konstruktivna", zaključio je odlazeći premijer i dodao da će, ako bude potrebno, pružiti pomoć da se situacija u Ukrajini reši.

Lider Srpske napredne stranke i prvi potpredsednik Vlade u ostavci Aleksandar Vučić takodje se dan ranije na predizbornom skupu oglasio o zbivanjima u Ukrajini i bio je odredjeniji nego Dačić.

“Mi bez obzira na sve to što se dešava u svetu, nećemo prekidati odnose sa Ruskom Federacijom, unapređivaćemo tu saradnju i želimo da izvozimo što više poljoprivrednih i prerađivačkih proizvoda u Rusiju”, kazao je Vučić.

Oko 150 pristalica pokreta "Dveri", "Srpski kod" i udruženja "Ćirilica" okupilo se u ponedjeljak ispred Ambasade Rusije na skupu podrške ruskoj intervenciji u Ukrajini.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00
Direktan link


Gradjani Srbije, kako pokazuje naša anketa, izražavaju različite stavove o zbivanjima u Ukrajini.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00
Direktan link


Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenjuje za Radio Slobodna Evropa da u odlazećoj vlasti u Srbiji verovatno postoje dva oprečna stava o dešavanjima u Ukrajini:

“Jedan je proruski, a drugi je proevropski, tako je i podeljena ovdašnja politička scena, dakle, mi se u ovom trenutku nalazimo na toj ekvidistanci naspram Brisela i Moskve. Nedavno je Tanja Miščević, šefica srpskog tima za pregovore sa Evropskom unijom, rekla da Srbiji predstoji veliko preispitivanje ili resetovanje odnosa sa Rusijom. To bi značilo da mi sada prema krizi u Ukrajini treba da se postavimo baš kao i Evropska unija, ali, očigledno, nismo u ovom trenutku dovoljno blizu Evropskoj uniji da bi zauzeli potpuno proevropski stav, tako da je ćutanje, mislim, za jednu ovako malu zemlju kao što je Srbija u ovom trenutku najpametnije”, ocenjuje Jakšić.
XS
SM
MD
LG