Dostupni linkovi

Medvjedev: Rusija ima pravo da zaštiti svoje građane na Krimu


Ruski premijer Dmitrij Medvjedev telefonom je razgovarao s ukrajinskim kolegom Arsenijem Jatsenjukom, kojom prilikom je izrazio interese da se zadrže stabilni i prijateljski odnosi među dvjema zemljama.

Medvjedev je naglasio kako “Rusija zadržava pravo da zaštiti svoje građane na Krimu”, podsjećajući i na odgovornost “koju nose ukrajinske vlasti zbog upotrebe sile nad ruskim građanima”.

Ruski ambasador u Ujedinjenim narodima, Vitalij Čurkin, založio se za povratak na diplomatski put . Kao rješenje je ponudio povratak Ukrajine “na pozicije koje su dogovorene 21.februara u Kijevu, kada je usaglašeno da se formira vlada nacionalnog jedinstva”.

“Ekstremisti moraju biti zaustavljeni, a ukrajinska se opozicija mora ograditi od njihova djelovanja, umjesto da ih podržava u akcijama koje mogu dovesti do veoma teške situacije”, kazao je Čurkin.

Bivši ukrajinski predsjednik je 21.februara s liderima opozicije postigao sporazum za rješavanje krize prema kojoem se na snagu vraća ustav iz 2004.godine. Reforma najvišeg zakona zemlje kojom bi se smanjile predsjedničke ovlasti, trebala je biti pripremljena za septembar ove godine.
XS
SM
MD
LG