Dostupni linkovi

Rumunija: Romi traže ministarstvo



Regionalni koordinator partije Roma "Pro Evropa" za Transilvaniju Aurel Pasku zatražio je od rumunskog premijera Viktora Ponte da u novoj vladi formira ministarstvo za Rome.

Pasku je rekao da u pregovorima za novu rumunsku Vladu treba da budu uključeni i Romi, a ne samo predstavnici partije mađarske manjine jer je "romsko stanovništvo mnogobrojnije od mađarskog".

"Partija Roma `Pro Evropa` traži od premijera Ponte da sa predstavnicima Roma u parlamentu otpočne pregovore o formiranju nove vlade s ciljem formiranja ministarstva za Rome, kojim će rukovoditi predstavnik te manjinske zajednice, a koje će se baviti upravljanjem i rješavanjem problema Roma u oblastima poput obrazovanja, zdravstva, otvaranja novih radnih mjesta i njihove integracije", izjavio je Pasku.

Prema njegovim riječima, stanje Roma je katastrofalno što potvrđuju i alarmantni signali iz Evropske komisije.

Socijaldemokratski premijer Viktor Ponta otpočeo je pregovore o formiranju nove vlade nakon što je glavni koalicioni partner Nacionalno-liberalna partija početkom sedmice odlučila da istupi iz Vlade.

Ponta je izjavio da pregovara sa Demokratskim savezom Mađara u Rumuniji i sa grupom nacionalnih manjina u parlamentu o podršci novoj vladi.
XS
SM
MD
LG