Dostupni linkovi

Vlada odobrila pomoć Rimu za izlazak iz krizeItalijanska vlada usvojila je u petak zakon zahvaljujući kojem će biti izbjegnut bankrot Rima, pošto je prethodno u parlamentu odbačen prijedlog da se tom gradu odobri finansijska pomoć.

Zakon predviđa pomoć od 570 miliona eura, koji će biti isplaćeni u jednoj tranši, umjesto u više rata, kako se to obavlja uobičajeno.

Vlada je istovremeno odredila prijestolnici da pripremi "višegodišnji plan" koji će za cilj imati rješavanje finansijske krize kroz privatizaciju pojedinih javnih preduzeća, ako to bude neophodno, ili prodaju dijela gradske nepokretne imovine.

Ta pomoć države odobrena je uz obavezu vlasti Rima da "reprogramiraju dogovanja i povećaju prihode", rekao je novinarima saradnik premijera Matea Rencija, podsjećajući da prijestolnica treba da usvoji "politiku mjera štednje".

Gradonačelnik Rima Injacio Marino ranije je zaprijetio da će obustaviti rad svih gradskih službi, uključujući gradskog prevoza i komunalnih službi, ukoliko ne bude pronađeno rješenje.
XS
SM
MD
LG