Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Sporazum sa Holbrukom olakšavajuća okolnost


Raspravno vijeće Haškog suda u postupku protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića djelomično je uvažilo zahtjev optuženog da mu se tijekom izricanja kazne uzme kao olakšavajuća okolnost – sporazum koji je navodno zaključio s Ričardom Holbrukom, bivšim državnim tajnikom Sjedinjenih Američkih Država.

Karadžić je podsjetimo tražio obustavu njegovog haškog postupka na temelju navodnog sporazuma, no taj zahtjev je odbačen.

Ipak suci su odlučili djelomično uvažiti navodni sporazum zbog same činjenice da je Karadžić napustio 1996.godine sve državne i stranačke funkcije u Republici Srpskoj. Odnosno prihvatili su Karadžićevo pozivanje na praksu Haškog suda – da se dobrovoljno odustajanje od političkih funkcija smatra kao olakšavajuća okolnost haškim optuženicima, poput primjerice u slučaju protiv Daria Kordića, Milana Babića i Biljane Plavšić.

Karadžić se tereti za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača 1995.godine, a izvođenje dokaza bi se trebalo okončati idući tjedan izvođenjem zadnjeg svjedoka obrane.
XS
SM
MD
LG