Dostupni linkovi

SNP će tražiti smjenu Vlade zbog krize u vladajućoj koaliciji


Velizar Kaluđerović
Oštru višenedjeljnu polemiku između članica vladajuće koalicije Đukanovićeve DPS i Krivokapićeve SDP o saradnji na vivou Vlade i Parlamenta iskoristila je opoziciona Socijalistička narodna partija, koja je najavila da će podnijeti inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi. Najava je iznesena u javnost u trenutku kada dio opozicije bojkotuje Skupštinu i dok se politički subjekti bore za usvajanje novog izbornog zakona.

Prema viđenju opozicione Socijalističke narodne partije, u narednom periodu treba inicirati glasanje o nepovjerenju Vladi. Aktuelni politički momenat je takav da u vladajućoj koaliciji postoji konstantan politički sukob i produbljen je jaz među članicama koalicije.

Velizar Kaluđerović, funkcioner SNP-, očekuje da i Socijaldemokratska partija, manja članica vladajuće koalicije, svoje nezadovoljstvo u vladajućoj koaliciji materijalizuje prilikom glasanja o nepovjerenju Vladi:

“SDP više neće moći da se zadržava samo na oštroj retorici u odnosu na vođenje ekonomske politike Vlade i drugim oštrim kritikama na račun Vlade jer će biti u prilici da svojim glasom izrazi svoj konkretni stav da li zaista stoji iza ovakve ekonomske politike te Vlade ili ne”, konstatuje Kaluđerović.

Inicijativa će uslijediti pošto se dio opozicije vrati u parlament, odnosno prekine bojkot Skupštine, kaže Kaluđerović, a prema računici SNP-a, uz glasove opozicije i pet glasova iz SDP-a Vlada bi pala:

“Samo u tom slučaju bi se moglo govoriti da više nema koalicije DPS-a i SDP-a, ali za slučaj da SDP ne podrži svojim glasom izglasavanje nepovjerenja Vladi ili se eventualno uzdrži od toga to bi značilo da ta politička ljubav između dvije partije još uvijek nije prekinuta”, kaže Kaluđerović.

Ima li podrške ostatka opozicije?

Već duže vrijeme odnosi u vladajućoj koaliciji nisu dobri. Počelo je od niza sporova u oblasti ekonomske politike, a sukob je proširen nakon što je SDP sa opozicijom glasao za dio izbornih zakona, dok je najveća stranka DPS pokrenula aktivnosti u traženju novih saveznika za predstojeće lokalne izbore.

Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Tako se došlo do ključnog pitanja funkcionisanja Vlade i odnosa u vladajućoj koaliciji, koje je pokrenuo premijer Milo Đukanović, upitavši da li je manji koalicioni partner u vlasti ili opoziciji:

“Ne vjerujem da ćete to naći igdje u političkoj praksi na planeti. Dakle, možete biti ili vlast ili opozicija, ne možete biti vlast u Vladi, a opozicija u Parlamentu. Kakav god to epilog imalo, iz takvog se stanja mora izlaziti”, poručio je Đukanović.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić je odgovorio pozivom da Vlada pokrene inicijativu za povjerenje kako bi se utvrdilo da li SDP jeste ili nije u Vladi:

“Ko želi da vidi da li jeste ili nije Vlada mora da dođe pred Parlament i da postavi pitanje svog povjerenja. I tu će dobiti odgovor ili jeste ili nije. Za to ne treba tražiti odgovor preko Beograda”, rekao je Krvokapić.

Iako se Krivokapić obratio Vladi pozivom da inicira pitnje povjerenja, javila se Socijalistička narodna partija sa najavom o iniciranju pitanja nepovjerenja Vladi. Podrška za ovu inicijativu od strane drugih opozicionih političkih subjekata zavisi od više faktora.

Za najjaču opozicionu grupaciju prioritet je izglasavanje krovnog izbornog zakona, kaže Milutin Đukanović:

“Demokratskom frontu je sada prioritet da se riješi pitanje zakonodavstva, a o drugim inicijativama možemo naknadno razgovarati. Nije nam jasna ta inicijativa SNP-a. U svakom slučaju, prioritet je usvajanje izbornog zakona i od toga zavise budući koraci Demokratskog fronta”, navodi Milutin Đukanović.

Iako smatra da Vlada treba da bude smijenjena, Mladen Bojanić iz Pozitivne kaže da u ovom momentu Parlament treba da se fokusira na izglasavanje novog izbornog zakona, a zatim da se uđe u proces obaranja Vlade:

“Treba da se fokusiramo na to da izguramo do kraja sve izborne zakone, odnosno krovni zakon po pitanju izbornog povjerenja i da nakon toga, u normalnoj atmosferi, nastavimo da kao opozicija dokažemo da ova vlast više ne zaslužuje da vodi ovu zemlju i da onda preuzmemo odgovornost. Mislim da je ovo nadmudrivanje nepotrebno u smislu ko je podnio prvi incijativu, ko je nešto tražio. Mislim da se time samo skreće pažnja sa glavne teme”, konstatovao je Bojanić.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG