Dostupni linkovi

Skupština Kantona Sarajevo prihvatila zahtjeve Plenuma građana


Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo prihvatili su jednoglasno i nakon više od četiri sata rasprave zahtjeve Plenuma građana, odnosno zaključke koje je Kolegij Skupštine donio u vezi sa tim zahtjevima.

Iako su zastupnici satima raspravljali o današnjoj prvoj tački dnevnog reda, to nije rezultiralo nikakvim novim zaključcima ni rješenjima, te su usvojeni ranije doneseni zaključci Kolegija Skupštine.

Na taj način Skupština Kantona Sarajevo prihvata zahtjev za formiranje ekspertske Vlade u skladu sa Ustavom, zakonom, pozitivnim zakonskim propisima i podzakonskim aktima. U vezi s tim Skupština poziva Klubove zastupnika u SKS da predsjedavajućoj Skupštine u roku od 7 (sedam) dana dostave svoje prijedloge kandidata za premijera.

Konstatovano je da u Kantonu Sarajevo trenutno jedan izabrani zvaničnik koristi pravo na naknadu plate nakon prestanka javne funkcije tzv. "bijeli hljeb", te je Skupština pozvala sve ministre i zastupnike u Kantonu Sarajevo da se odreknu korištenja ove beneficije. Nadalje, naloženo je Komisiji za izbor i imenovanja i administrativna pitanja da obustavi donošenje Rješenja o naknadi plaće nakon prestanka javne funkcije.
XS
SM
MD
LG