Dostupni linkovi

Premijerka Šinavatra napustila Bangkok


Premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra otišla je iz Bangkoka u kojem traju višemesečni antivladini protesti i nalazi se na udaljenoj lokaciji.To je potvrđeno iz njenog kabineta, ali nije navedeno na kojoj se lokaciji ona nalazi.

Nije poznato ni koliko dana premijerka obavlja dužnosti van prestonice, prenijela je agencija Rojters, koja je navela da je poslednji put ona viđena u javnosti u Bangkoku prije skoro nedelju dana, a trebalo bi da prisustvuje saslušanju u vezi optužbi za korupciju u četvrtak u Bangkoku.

Ministar vanjskih poslova Surapong Tovičakčajkul rekao je da će Šinavatra sjutra održati sastanak kabineta, najverovatnije van prijestonice.

Protesti, koji traju već četiri mjeseca, u poslednje vreme obilježeni su sve češćim pucnjavama i eksplozijama, a demonstranti su uporni u zahtevu da premijerka podnese ostavku.

Time bi se smanjio uticaj njenog brata, bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji po mišljenju mnogih građana ima stvarnu moć u zemlji, prenela je agencija Rojters.

Srednja klasa i monarhistički establišment u Bangkoku već osam godina su u sukobu sa, uglavnom, siromašnijim stanovnicima ruralnih oblasti koji su pristalice premijerke Jingluk Šinavatre i njenog brata, bivšeg premijera Taksina Šinavatre koji je svrgnut u vojnom puču 2006. godine.

Demonstranti optužuju Šinavatrinu porodicu za korupciju i nepotizam.
XS
SM
MD
LG