Dostupni linkovi

London: Konferencija EBRD o investiranju u Zapadni Balkan



Predsjedavajući Vijeća Ministara BiH Vjekoslav Bevanda u ponedjeljak će u Londonu učestvovati na konferenciji na visokom nivou koju organizira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) o investiranju u regiju zapadnog Balkana.

Na konferenciji će učestvovati i premijer Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Milo Đukanović, premijer Hrvatske Zoran Milanović, premijer Kosova Hašim Tači, premijer Makedonije Nikola Gruevski, te premijer Srbije Ivica Dačić.

Iz Ureda predsjedavajućeg Bevande agenciji Fena je potvrđeno da će on na ovoj konferenciji predstaviti Bosnu i Hercegovinu i njene neiskorištene potencijale, a zatim će, zajedno s ostalim kolegama iz regije, definirati zajedničke interese i pretočiti ih u potencijalne regionalne projekte.

Iz EBRD-a je najavljeno da će evropski komesar za proširenje Štefan File u okviru konferencije, na čitiri odvojena panela razgovarati o regionalnim projektima i prilikama za investiranje u oblasti energije, transporta i privredna društva, kao i o načinima za poboljšanje poslovne klime.

File je 18. februara na sastanku u Sarajevu obavijestio predsjedavajućeg Bevandu da će prisustvovati konferenciji u Londonu, te da će tom prilikom predložiti nove ideje za prevazilaženje problema i pokretanje dijaloga u BiH.
XS
SM
MD
LG