Dostupni linkovi

Sirija podnijela stodnevni plan za izmještanje hemijskog oružja


Sirija je podnijela novi stodnevni plan za uklanjanje svog hemijskog oružja nakon što nije ispunila rok od 5. februara, ali međunarodna misija koja nadzire tu operaciju vjeruje da se to može učiniti i u kraćem vremenskom okviru, saopćili su diplomati u petak.

Izvršni komitet Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) sastao se u petak u Hagu kako bi raspravljao o zajedničkoj misiji OPCW i UN-a u jeku rastućeg međunarodnog nezadovoljstva sirijskim neispunjavanjem svojih obaveza, prenosi Reuters.

Sirija nije ispunila rok OPCW od 5. februara da izmjesti sve svoje prijavljene hemijske supstance iz zemlje. Konačni rok na osnovu plana OPCW je da kompletno sirijsko prijavljeno hemijsko oružje bude uništeno do 30. juna.

"Sirijski stodnevni plan za uklanjanje hemikalija, o kome smo obaviješteni, nije primjeren", poručio je Philip Hall, čelnik Odjela za borbu protiv širenja naoružanja u britanskom Foreign Officeu.

"Sada tražimo od sirijskih vlasti da prihvate prijedloge koje je podnijela grupa za planiranje Organizacije kojim se uklanja hemijsko oružje u mnogo kraćem vremenskom okviru, bez ugrožavanja sigurnosti", kazao je.
XS
SM
MD
LG