Dostupni linkovi

Komisija: Josipović nije bio u sukobu interesa



Predsednik Hrvatske Ivo Josipović nije bio u sukobu interesa u vezi s operacijom oka koju je, bez naknade, izveo jedan od najboljih evropskih plastičnih hirurga i njegov prijatelj, Milomir Ninković iz Nemačke, odlučila je danas Komisija za odlučivanje o sukobu interesa.

Po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, državni funkcioner ne sme da primi dar u novcu, stvari i usluge vrednije od 500 kuna (65 evra).

Komisija je iz dokumentacije zaključila da operativni zahvat koji je 4. januara izveo Ninković, koristeći infrastrukturu Kliničko-bolničkog centra Zagreb, nije povlašćena zdravstvena usluga, jer je nemački hirurg i ranije obavljao operacije i drugih pacijenata.

Josipović i Ninković su sklopili sporazum iz kojeg proizlazi da će hrvatski predsednik Ninkoviću nadoknaditi standardnu cenu operacije, troškove puta i smeštaj.

Utvrđeno je da se nije radilo o estetskom zahvatu, već o rekonstrukciji očnog kapka, te da osim uobičajenih troškova za KBC Zagreb i Hrvatskog zdravstvenog zavoda, drugih troškova nije bilo.

Takođe je objašnjeno da je operacija obavljena u subotu, jer je reč o štićenoj osobi, pa bi bezbedosne mere u bolnici tokom redovnog radnog dana mogle znatno da uspore normalan rad u Zavodu za plastičnu hirurgiju.
XS
SM
MD
LG