Dostupni linkovi

EU: Sankcije zbog nasilja u Kijevu


Evropska unija odlučila da uvede sankcije koje uključuju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine onima koji su odgovorni za nasilje u Ukrajini.

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije stavili su danas na crnu listu niz ukrajinskih funkcionera osumnjičenih za upotrebu prekomerne sile protiv demonstranata i usvojili zabranu izvoza oružja i policijske opreme u Ukrajinu.

“Odgovorni za eskalaciju nasilja moraju da snose posledice“, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, obraćajući se novinarima, nakon vanrednog sastanka šefova diplomatija EU u Briselu.

Vanredna sednica ministarskog saveta održana u jeku žestokih sukoba demonstranata i policije u Kijevu tokom kojih je više desetina ljudi ubijeno, a nekoliko stotina ranjeno, dok u Kijevu još traju pregovori šefova diplomatija Nemačke, Francuske i Poljske sa predstavnicima vlasti i opozicije.

“Razgovori su još u toku, a ja sam informisala ministre ovde o njihovom toku“, rekla je Eštonova novinarima na kratkoj konferenciji za štampu, odbijajući da izneše više detalja o pregovorima ministarske trojke sa predstavnicima ukrajinske vlasti i opozicije.

Imena osoba kojima je zabranjeno putovanje u EU i raspolaganje sredstvima na inostranim računima zasad su nepoznata, a odluka će stupiti na snagu u roku od par dana, nakon što bude objavljena u službenom glasniku EU.

“Odgovorni za nasilje moraju da budu privedeni pravdi, a naš glavni cilj je da se uspostavi dijalog u cilju pronalaženja političkog rešenja“, istakla je Eštonova.

Ona je ukazala da glavna odgovornost za dosadašnje žrtve počiva na predsedniku Viktoru Janukoviču, čija je odluka da odustane od potpisivanja trgovinskog sporazuma sa EU izazvala proteste koji su u poslednjih nekoliko dana prerasli u oružane sukobe.

Zaključci sa današnjeg vanrednog sastanka ministarskog saveta još nisu objavljeni.
XS
SM
MD
LG