Dostupni linkovi

Hag odlučuje o zahtjevu za oslobađanje Gorana Hadžića


Goran Hadžić u sudnici, oktobar 2013.
Goran Hadžić u sudnici, oktobar 2013.
Na Haškom sudu (ICTY) Raspravno vijeće će izreći u četvrtak u 15:30 svoju odluku o zahtjevu za oslobađanjem na polovici suđenja u postupku protiv Gorana Hadžića, bivšeg predsjednika tzv.Republike Srpska Krajina, području na pobunjenom dijelu Hrvatske.

Tijekom rasprave (na osnovu pravila 98bis) Hadžićeva obrana je zatražila oslobađanje po svih 14 točaka optužnice, tvrdeći da optužba nije izvela nikakve dokaze koji bi optuženog povezivali sa zločinima iz optužnice. Poput pokolja civila u Lovasu, zarobljenika iz vukovarske bolnice na Ovčari, ubijanju na Veleprometu....

S druge strane tužiteljstvo je zatražilo da se zahtjev odbije, tvrdeći da je u svom dokaznom postupku izvelo dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

Hadžić se kao bivši predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, tereti se za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja, počinjene u Hrvatskoj od polovice 1991. do kraja 1993.godine.

Nakon sedmogodišnjeg bijega uhićen je 2011.godine, suđenje je počelo 2012., a tužiteljstvo je završilo svoj dokazni postupak 17.listopada 2013.

Ukoliko se Hadžića ne oslobodi po svim točkama optužnice, nakon pauze suđenje će se nastaviti tijekom ove godine izvođenjem dokaza obrane.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG