Dostupni linkovi

Smenjen šef oružanih snaga Ukrajine


Ukrajinski predsenik Viktor Janukovič zamenio je šefa oružanih snaga, dan pošto je najmanje 26 ljudi poginulo u sukobima policije i demonstranata.

Odluka je objavljena predsedničkim ukazom pošto je ministar odbrane rekao da bi vojska mogla učestvovati u antiterorističkoj operaciji širom zemlje.

Služba bezbednosi Ukrajine danas je najavila "antiterorističku" operaciju širom zemlje za uspostavljanje reda navodeći da su demonstranti oteli više od 1.500 komada vatrenog oružja.

Novi sukobi između demonstranta i policije izbili su u centru Kijeva, a pristlice opozicije zauzele su centralnu poštu u ukrajinskoj prestonici.

Zbog nereda u Ukrajini, sutra će biti organizvoan vanredni sastanak šefa diplomatije EU na kojem će biti razmotreouvodenje sankcija Ukrajini. Pre tog sastanka, u Kijevu će s predstvnicima vlasti i opozicije razgovarati ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Poljske.

I Bela kuća je poručila da prati situaciju u Ukrajini i da će se konsultovati s partnerima iz Evropske unije o sledećim koracima, između ostalog i mogućem uvođenju sankcija, kako bi se okončalo nasilje u Kijevu.

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel osudili su danas "neprihvatljive akte" u Ukrajini i obećali da će njihovi počinioci biti "sankcionisani".
XS
SM
MD
LG