Dostupni linkovi

Dačić-Vanizelos:Izbori neće uticati na EU proces


Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji ne bi trebalo da utiču na proces njenog pridruživanja EU – ocijenili su u Beogradu premijer Srbije Ivica Dačić i predsjedavajući Savjeta ministara EU Evangelos Venizelos.

Dačić je poslije sastanka rekao da će Srbija učiniti sve da vanredni parlamentarni izbori ne ostave trag na njen proces pridruživanja, reformi koje treba da provede, niti na dijalog sa Prištinom.

On je ponovio da želi da Srbija što prije ispuni sve tehničke preduslove i kriterijume u smislu osposobljenosti njenih kapaciteta za članstvo u EU do 2018. godine, a da 2020. godine uđe EU.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što je put Srbije ka EU počeo za vrijeme predsjedavanja Grčke Unijom i uopšte što će cijeli ovaj proces početi u vrijeme predsjedavanja EU Grčke, možda najvećeg srpskog prijatelja u EU.

Dačić je napomenuo da je više od dvije milijarde eura direktnih investicija stiglo iz Grčke u Srbiju.

Venizelos, koji je i šef grčke diplomatije, rekao je da ga posebno raduje što je Srbija započela istorijske pregovore sa EU u vrijeme grčkog predsjedavanja Unijom, 21. januara, na sjednici kojom je lično predsjedavao.

On je dodao da će Grčka i po završetku predsjedavnja EU učiniti sve da se zadrži ritam pregovora Srbije sa EU na visokom nivou.

Dogovoreno je da se u drugoj polovini godine organizuje međuvladin sastanak Srbije i Grčke, nakon okončanja predsjedavanja Grčke Unijom.
XS
SM
MD
LG