Dostupni linkovi

UN: Stravični zločini u Severnoj Koreji


Šef istražnog tima Saveta za ljudska prava UN-a, Majkl Kirbi
Šef istražnog tima Saveta za ljudska prava UN-a, Majkl Kirbi
Građani Severne Koreje su izloženi stravičnim i neopisivim zločinima, utvrdila je grupa eksperata koje je angažovala Komisija UN za ljudska prava nakon jednogodišnje istrage. Izveštaj će uskoro biti zvanično objavljen a očekuje se da će Komisija predložiti kažnjavanje severnokorejskog režima zbog sistematskog kršenja ljudskih prava, odnosno procesuiranje pred međunarodnim tribunalom. Međutim, Kina će verovatno blokirati pokušaj sankcionisanja Pjongjanga.

Panel eksperata UN je zabeležio potresna svedočanstva o mučenjima, ropstvu, seksualnom nasilju, stravičnoj političkoj represiji i drugim zločinima. Tako je jedna žena ispričala da je bila primorana da udavi svoju bebu, mnoga deca u Severne Koreji su u zatvoru od rođenja. Zabeležena su i svedočenstva o smrti od gladi, mučenju porodica zato što su gledali na televiziji strane sapunice.

U izveštaju Komisije UN, u koji je imao uvid Associated Press (AP), optužuje se režim u Pjongjangu zbog mera u cilju očuvanja vladavine „pri tom poptuno svestan da će takvi potezi pogoršati stanje povećaćenjm broja gladnih kao i umrlih u znatnom delu populacije“.

Godinama su oni koji su uspeli da pobegnu iz Severne Koreje svedočili o stravničnim stradanjima stanovništva koje je izloženo brutalnoj represiji Kimove dinastije.
Režim drži na desetine hiljada političkih zatvorenika u logorima. Građani su izloženi stalnom nadzoru uključujući i komišija, jer vlasti podstiču međusobno denunciranje, deleći tako stanovništvo po kriterijumu pretpostavljene lojalnosti, tvrde prebezi.
Mada ove informacije kruže već godinama, panel UN-a je najozbiljniji međunarodni pokušaj da se istraže ove tvrdnje.

„Bi-Bi-Si“ (BBC) javlja da će ovaj izvešta biti jedan od najdetaljnijih i, istovremeno, najdramatičnijih koje su UN ikada objavile.

Vlasti u Severnoj Koreji odbijaju da učestvuju u proveri navoda o kršenju ljudskih prava i zločina protiv čovečnosti. Džared (Jared) Genser, međunarodni aktivista za zaštitu ljudskih prava koji je učestvovao u kampanji za zaustavljanje zločina protiv čovečnosti u Severnoj Koreji, kaže da su nalazi eksperata UN i bez presedana ali i očekivani.

“Oni su bez presedana jer su po prvi put UN kao institucija utvrdile da su u Severnoj Koreji građani izloženi zločinima protiv čovečnosti. To će svakako biti veliki teret i odgovornost na UN da preduzme sledeći korak. Istovremeno, ovi nalazi su i očekivani imajući u vidu da svi mi koji pratimo stanje ljudskih prava u Severnoj Koreji, već godinama smo upoznati sa zastrašujućim dokazima zločina koji stižu iz ove zemlje, tako da je sada pravo pitanje, šta je sledeći korak?”.

Kako navodi AP, u izveštaju eksperata svetske organizacije se ističe da svedočenja i informacije koje su dobili “zavređuju krivičnu istragu meritorne nacionalne ili međunarodne pravosudne institucije”.

Međutim, Kina će verovatno blokirati svaki pokukšaj da se ovaj slučaj pokrene pred Međunarodnim krivičnim sudom. Istovremeno, nije previše realistično i formiranje ad hok tribunala, kao što su za Ruandu, Sijera Leone i Kambodžu, bez saradnje pojedinaca i institucija iz Severne Korje.

Panel eksperata će objaviti svoj izveštaj sledećeg meseca, kada će Savet UN za ljudska prava preporučiti mere.
XS
SM
MD
LG