Dostupni linkovi

Ešton: Presudno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton poručila je Beogradu i Prištini da je presudno da se dijalog nastavi i da oni zadrže istu posvećenost tom dijalogu kao do sada.

"Posvećenost Evropske unije i moja lična ostaju isto toliko jaki kao uvek", istakla je sinoć Ketrin Ešton u obraćanju Savetu bezbednosti o saradnji između EU i UN u pitanjima međunarodnog mira i bezbednosti.

"Pored jasne dobrobiti za svaku stranu nadamo se da ovaj dijalog može i treba da bude inspiracija za pozitivne promene, novi podstrek u drugim delovima Zapadnog Balkana i mislim posebno na događaje u Bosni i Hercegovini danas", istakla je Ešton, navodi se u saopštenju EU.

Ona je ukazala kako je ponosna na svoj rad prošle godine kao osoba koja je olakšala dijalogu između Beograda i Prištine u kome je, kako je rekla ostvaren "istorijski napredak u normalizaciji odnosa između dve strane", navodi se u saopštenju EU.

Rekla je da je SB UN imao priliku da čuje Ivicu Dačića i Hašima Tačija u ponedeljak i da zna koliko je bio važan i pozitivan taj rad za njihov narod, za stabilnost u regionu Zapadnog Balkana i za njegovu evropsku budućnost.

Ešton je i podsetila da je posredovala na 22 sastanka između premijera Dačića i Tačija i da su sastanci ukupno trajali 226 sati, a poslednji je bio samo pre dva dana.

"To je bio proces sa konkretnim rezultatima koji su promenili svakodnenvni život ljudi na terenu", navela je ona i ukazala da je privi sporazum u principu o normalizaciji odnosa postignut u aprilu prošle godine bio prekretnica u njihovim odnosima.

Sprovođenje tog sporazuma uključivalo je uspešno održavanje izbora na Kosovu, uključujući prvi put na severnom Kosovu, i integraciju svih bezbednostnih i pravnih struktura u pravni okvir Kosova.
XS
SM
MD
LG