Dostupni linkovi

Bugarska: Poslije napada na džamiju uhapšeno 120 osoba


Oko 120 nacionalističkih demonstranata uhapšeno je u petak u Bugarskoj dok su pokušavali da izvrše napad na džamiju u Plovdivu, saopćila je policija.

- Nacionalistički demonstranti koji su izvikivali rasističke i ksenofobne slogane pokušali su da izvedu napad na džamiju - izjavio je za televiziju BTV Svetlozar Lazarov, glavni sekretar ministarstva unutarnjih poslova.

Povrijeđeni su jedan policajac, prolaznici i nekoliko demonstranata, dodao je on.

Više od 2.000 ljudi je najprije demonstriralo ispred suda u Plovdivu. Sud je u drugostepenom postupku razmatrao zahtjev muftije da se njegovoj zajednici vrati džamija u obližnjem gradu Karlovu, koja je bila nacionalizirana početkom 20. stoljeća.

Demonstranti su se zatim uputili prema džamiji razbijajući izloge kamenicama i petardama. Pošto ih je policija otjerala, oni su se zaputili prema turskom konzulatu.

U srijedu su se u parlamentu vodile žučne rasprave o pravu na upotrebu turskog jezika u izbornim kampanjama.

Parlament je ostao pri zabrani u novom izbornom zakonu koji je u toku usvajanja. Predsjednik stranke turske manjine MDL Litvi Mestan nazvao je ovu odluku "sramotom za evropsku Bugarsku". Ultranacionalisti iz stranke Ataka i poslanici iz konzervativne stranke Gerb napustili su parlamentarnu sjednicu.

Primjeri etničkih i vjerskih tenzija učestali su posljednjih mjeseci u Bugarskoj, naročito nakon dolaska sirijskih izbjeglica i drugih imigranata iz Azije i Afrike.
XS
SM
MD
LG