Dostupni linkovi

Nasilje nad ženama umanjeno ali ne iskorijenjeno


Ples protiv nasilja nad ženama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Ples protiv nasilja nad ženama

Na podgoričkom Trgu Republike održan je ples protiv nasilja u organizaciji Sigurne ženske kuće, čime se i Crna Gora i ove godine priključila međunarodnoj borbi protiv nasilja nad ženama i djevojkama.

Ni kiša nije spriječila održavanje Plesa protiv nasilja čime se i Podgorica pridružila globalnoj inicijativi pod nazivom Milijarda ustaje, a koja se realizuje u preko 200 država širom svijeta.

Time je poslata poruka nemirenja sa nasiljem nad ženama u ambijentu inertnosti i nespremnosti crnogorskih institucija da se uhvate u koštac sa tom pojavom.

Ples na trgu propratili su predstavnici Ujedinjenih nacija, šef delegacije Evropske unije Mitja Drobnič i nevladine organizacije:
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00
Direktan link

Prema riječima jednog broja učesnica u inicijativi Milijarda ustaje, osnovna poruka mafifestacije je da se okonča nasilje nad ženama, ali i da se bolje sprovode zakoni koji tretiraju tu oblast.

Učesnice smo pitali o stanju u oblasti prava žena i nasilja nad njima, odnosno da li se nešto promjenilo:
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00
Direktan link

Organizatorka manifestacije Ljiljana Raičević je ocjenila takođe da ima pozitivnih promjena u oblasti nasilja nad ženama i to zahvaljujući novom zakonu.

Statistika Sigurne ženske kuće govori, međutim, da je nasilje nad ženama i dalje prisutno:

”Ako imate preko 600 žena koje su prekoračile prag Sigurne ženske kuće to odmah pomnožite sa 5 i to vam je stanje nasilja nad ženama u jednoj zemlji. Danas ih tuku manje nego što je to bilo prije nekoliko godina zbog ovog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici koji ih konačno kažnjava.Taj zakon ima snagu da nasilnika izbaci iz kuće i da žena ne ide u sklonište i ne vodi svoju djecu nego da policija dođe i da mu kaže da je nasilnik, da mora da izađe sa ličnim stvarima, a to su dokumenta i četkica za zube”, kaže Ljiljana Raičević.

XS
SM
MD
LG