Dostupni linkovi

Izborni proces: Kako to zakon ugrožava državu?


Milo Đukanović na jednoj od sjednica Skupštine
Milo Đukanović na jednoj od sjednica Skupštine
Devetomjesečno natezanje oko izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori doživljava kulminaciju jer ovaj proces, očigledno, ulazi u finiš. Demokratska partija socijalista premijera Mila Đukanovića sada frontalno napada opoziciju, ali i manjeg koalicionog partnera - Socijaldemokratsku partiju koja pokazuje znake da će podržati predloženi set izbornih zakona koji već imaju podršku opozicije i pritom se koristi oštra i optužujuća retorika.

Naslućujući poraz u nastojanju da spriječi usvajanje seta izbornih zakona, Demokratska partija socijalista je najavila da će preko Ustavnog suda pokušati da spriječi primjenu zakona koji bi trebalo da povrate povjerenje u izborni proces koji je narušen pošto je razotkrivena praksa zloupotrebe državnih resursa od strane vladajuće DPS, naročito po izbijanju afere "snimak", odnosno, objavljivanja audio snimaka sa sjednica organa vladajuće Demokratske partije socijalista na kojima je otvoreno govoreno o korišćenju državnih resursa u stranačke svrhe.

Vjerovatno u nastojanju da prije konačnog usvajanja koje je najavljeno za ponedjeljak još jednom pokuša da koalicionog partnera vrati na svoju stranu, DPS se oglasio preko svog funkcionera Miodraga Vukovića koji je izjavio: "Krenuo je otvoren institucionalni udar na državu".

Vuković je rekao da ne razumije potez koalicionog partnera i da je to veliki rizik SDP-a, te da ne zna "da li je SDP-u jasno da, ako to učini, rizikuje zajednički stvaranu tekovinu mlade demokratije - Crnu Goru".

Iako nije bio prisutan, direktorka NVO MANS Vanja Ćalović se u petak, tokom okruglog stola na kom se raspravljalo upravo o predloženom zakonu o finansiranju partija na koji DPS ne želi da pristane, osvrnula na Vukovićevo obraćanje javnosti preko državne Pobjede.

Vanja Ćalović
Vanja Ćalović
”Čak i ako je od gospodina Vukovića i od Pobjede – mnogo je. Evo čuli smo ih da ako se usvoji ovaj zakon biće dovedeno u pitanje samo postojanje države. Ja zaista mislim da na takav način i takvim floskulama pokušavamo da se sakrijemo od jedne reforme koja je neophodna. Mislim da usvajanje ovog zakona čuva državu od korupcije i iznad svega čuva je od degeneracije demokratije.U tom smislu usvajanje Zakona o finansiranju političkih partija je je nešto što treba da bude temelj ove države jer ako u njoj nema slobodnih izbora onda mi ne možemo govoriti o tome da je ovo u punom smislu zaista jedna zemlja koja omogućava građanima da ostvare svoja prava”, kaže Ćalović.

Ukrštanje koplja

Funkcioner Demokratske partije socijalista Zoran Vukčević je bio "na fonu" ocjene stranačkog kolege Miodraga Vukovića, pa je i sam rekao da predloženi zakon suspenduje 10 članova Ustava i 12 sistemskih zakona, pa je naveo i konretan primjer:

“Apsolutno se slažemo sa tim prijedlogom da nijedno lice koje ima bilo kakve veze ne samo sa organizovanim kriminalom ili korupcijom nego bilo kojim drugim krivičnim djelom ne smije da utiče na finansiranje i rad političkih partija. Ali to moramo urediti na način na koji bi bilo primjenjljivo. Ovako kako je predloženo to nije moguće ostvariti. Ne možemo napisati u zakonu da lice prema kojem se vodi istraga to ne može. Znači, unaprijed ga osuđujemo i dajemo epitet da je kriminalac, da je iz organizovanog kriminala i da ne može da učestvuje u radu ove države. Tako direktno utičete na član Ustava 35 u kojem je napisano da je svako nevin dok se ne dokaže da je kriv”, kaže Vukčević.

"Razumijem da vam je teško da se priviknete na fer tržišnu utakmicu u kojoj ćete ravnopravno sa ostalim političkim konkrentima "ukrštati koplja", ali zloupotreba državnih resursa više neće biti i to je svima jasno", rekao je predstavnik NVO MANS, Vuk Maraš obraćajući se predstavnicima DPS-a, kojima je polemičkim tonom bacio rukavicu rekavši: "Gotovo je! Uhvaćeni ste".

Maraš je pošto je pozvao DPS da zajedno sa ostatkom Parlamenta glasa za predložen zakon ili nadje bolju, održivu argumentaciju, izložio kontraargumente.

"Nije tačno da predložen zakon nije u skladu sa evropskim standardima jer je, upravo od evropskih eksperata pozitivno ocijenjen, a i sama Evropska komisija je pozvala na njegovo usvajanje", rekao je Maraš koji je oponirao i Vukčevićevom stavu u vezi sa zabranom licima pod istragom da finansiraju partije.

“Intencija da lica koja su u postupku za krivična djela korupcije i organizovanog kriminala ne mogu da doniraju političke partije nije kršenje presumcije nevinosti nego je sprečavanje nekoga da kupuje i ishod svog sudskog postupka tako što će finansirati partiju koja te sudove drži pod šakom. Dakle, nama je cilj da onemogućimo da Šarić,Kalić,Keljmendi i svi oni ostali poznati ili manje poznati kupe ishod glasanja.Ja ću vas podsjetiti da je čovjek koga traži pola kugle zemaljske za šverc droge kod nas sklopio neposredni sporazum sa tužilaštvom a onda prljavim novcem platio dječijem vrtiću u Ulcinju i to u isto vrijeme kada ga Barak Obama stvalja na crnu listu kriminala. Govorim o Naseru Keljmendiju”, ističe Maraš.
XS
SM
MD
LG