Dostupni linkovi

MANS: DPS zloupotrebljava državne resurse


Zgrada podgoričke gradske uprave, foto:cdm.me
Nove optužbe na račun vladajuće Demokratske partije socijalista, premijera Mila Đukanovića, u vezi sa zloupotrebama državnih resursa radi uticaja na biračko tijelo uoči predstojećih lokalnih izbora.

Nevladina organizacija MANS tvrdi da je, upravo zbog toga, DPS intenzivirao isplatu novca iz državne kase na račun lokalnih samouprava.

"Demokratska partija socijalista koju predvodi premijer Milo Đukanović, brutalno kupuje glasove pred svake izbore koristeći državne resurse", kažu u nevladinoj organizaciji MANS, u kojoj tvrde da, između ostalog, Vlada Crne Gore najviše novca lokalnim samoupravama isplaćuje u periodu uoči izbora.

Optužbe u vezi sa zloupopotrebama novca građana koji DPS-u obezbjeđuje prednost na lokalnim izborima koji će se na proljeće održati u polovini crnogorskih opština, za naš radio je obrazložila koordinatorka MANS-a Ines Mrdović:

“Radi se o tome da Vlada utrostruči novac koji uplaćuje lokalnim samoupravama upravno u izbornom periodu. To znači da na taj način daje neku vrstu dodatne finansijske injekcije opštini i onda opština može da koristi taj novac za dodatne socijalne isplate, za dodatne investicije, da kratkoročno zapošljava ljude, da nudi ona obećanaj koja imamo konstantno uoči svakih izbora”, pojašnjava Mrdović.

U MANS-u tvrde da ovakvim načinom raspolaganja novcem građana DPS pokazuje da ne odustaje od prakse zloupotrebe državnih resursa u stranačke svrhe.

“Primjer egalizacionog fonda nije usamljen jer vi imate nekoliko vrsta izvora novca koji dolazi iz državnog budžeta ka opštinama. Dakle, to je egalizacioni fond ali takođe imate transfere koji iz budžeta idu ka opštinama, imate kapitalne donacije. Dakle,vi imat nekoliko vrsta izvora iz kojih se mogu upumpavati veliki novci upravo u izbornim periodima”, kaže Ines Mrdović.

Ispoštivani kriterijumi

Ministarstvo finansija u potpunosti odbacuje optužbe MANS-a.

"Novac Egalizacionog fonda se raspodjeljuje u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, koji definiše osnov za dodjelu i propisuje kriterijume", rekla je za naš radio portparol Ministarstva finansija Marija Radenović.

“Kada se utvrde kriterijumi i kada se na osnovu njih ustanovi koje opštine imaju pravo na korišćenje sradstava iz egalizacionog fonda onda postoji mogućnost da se ta sredstva uplaćuju na račun lokalne samouprave ili da Ministarstvo finansija u ime opština tim dodijeljenim sredstvima izmiri obaveze koje koje opštine imaju po osnovu određenih kredita. Tako da zbog te zakonske mogućnosti u određenim slučajevima došlo je do razlike u tranšama i mjesecima, a što se tiče dotacija one su definisane Zakonom o finansiranju lokalne samouprave i svaka prema ovim zakonima ima ravnopravan tretman”, kaže Radenović.

U međuvremenu je reagovao i dio opozicije.

U Demokratskom frontu zaključuju da vladajućem DPS-u nije dovoljno što je u potpunosti razotkrivena praksa zloupotrebe državnih resursa, naročito po izbijanju afere "Snimak" koja je nastala nakon objavljivanja audio snimaka sa sjednica organa vladajuće Demokratske partije socijalista na kojima je otvoreno govoreno o korišćenju državnih resursa u stranačke svrhe.

Očigledno je da se sa tim nastavlja i uoči predstojećih lokalnih izbora u 11 opština, kaže funkcioner Demokratskog fronta Milutin Đukanović.

“Njima je vlast jednako život i onda su došli u situaciju da ukoliko bi se primijenilo ovo izborno zakonodavstvo jednostavno bi izgubili izbore. Oni to odlično znaju jer odlično znaju koliko glasova nelegalno oni osvoje i znaju da bi bili u minusu kada bi se novo zakonodavstvo primijenilo. Ja im kažem, ako je sve ovo uredu, treba da potpišete sve za dva minuta. Suština je, međutim, da bi izgubili izbore kada bi se primijenilo novo izborno zakonodavstvo”, konstatuje Đukanović.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG