Dostupni linkovi

Bivši papa je "u miru sa sobom"Godinu dana posle odluke da se povuče bivši papa Benedikt XVI ne žali zbog toga i veruje da će istorija opravdati njegov rad, kaže njegov lični sekretar.

"Papa Benedikt je u miru sa sobom, a mislim da je u miru čak i sa Bogom", rekao je nadbiskup Georg Gansvajn, koji je i kućepazitelj aktuelnog pape Franje. Lični sekretar bivšeg pape Benedikta XVI je u intervjuu Rojtersu bacio novo svetlo na to kako on, posle povlačenja, provodi "penzionerske" dane.

"Jasno je da je, ljudski govoreći, mnogo puta bolno videti da ono što se piše o nekome ne odgovara onome što je konkretno urađeno. Ali mera nečijeg rada, načina kako neko nešto radi - nije ono što mediji pišu, već ono što je pred Bogom i prema savesti ", rekao Gansvajn, koji je bio pored Benedikta XVI od njegovog izbora za poglavara Rimokatoličke crkve 2005. godine.

Prema njegovim rečima bivši papa ne žali zbog odlaska sa čela Crkve i nema bilo kakvu odbojnost prema njegovim kritičarima, koji navode da ga Vatikan pogrešno shvatio.

Odluka Benedikta XVI da se povuče 11. februara 2013. bila je prva takva odluka jednog pape u poslednjih 600 godina. Bivši papa je otišao sa mesta poglavara Rimokatoličke crkve 28. februara prošle godine, a novi papa, Franja izabran je 13. marta kao prvi papa koji nije iz Evrope u 1.300 godina dugoj istoriji Crkve.
XS
SM
MD
LG