Dostupni linkovi

Rahim Ademi želi da i njegovo ime skinu s crne liste



Hrvatski general u penziji Rahim Ademi traži od Hrvatske da pokrene postupak kojim bi njegovo ime bilo skinuto sa američke "crne liste", piše danas riječki Novi list.

Osobe na listi Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD ne mogu da putuju, posluju i raspolažu svojom imovinom u toj zemlji, ukoliko je imaju.

Ademi se na toj listi našao pošto je bio optužen za ratni zločin u operaciji Medački džep 1993. godine, u slučaju koji je Hag je prepustio Hrvatskoj, čije je pravosuđe oslobodilo Ademija 2008. godine.

Rahim Ademi je za riječki dnevnik rekao da traži da država, posebno Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, pokrene postupak kojim bi njegovo ime bilo skinuto sa američke "crne liste", čime bi se s njegovog imena skinula ljaga.

Sa te je liste prošle sedmice skinuto ime takođe generala u penziji Ante Gotovine, čiji su advokati, pošto je oslobođen pred Haškim tribunalom, pred američkim saveznim sudom tužili OFAC.

Sa liste "posebno označenih državljana", kojima je zamrznuta imovina u SAD, prošle sedmice skinuti su general Ante Gotovina, ratni komandant Armije BiH u Srebrenici Naser Orić i funkcioner Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.
XS
SM
MD
LG