Dostupni linkovi

Zahirović: U toku popis uništene arhivske građeArhiv Bosne i Hercegovine formirao je komisiju koja trenutno vrši popis spašene i uništene građe te će u narednih dan-dva biti poznati precizni podaci o nastaloj šteti nakon što je u demonstracijama u Sarajevu zapaljen depo smešten u zgradi Predsjedništva BiH” potvrdio je agenciji Fena direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović.

“Ušli smo u prostor Arhiva BiH koji je zgarište. Nemoguće je još utvrditi kolika je šteta. Nešto dokumenata je napola nagorelo te će oni možda moći biti revitalizirani i spašeni”, kazao je on.

Zahirović podseća da je šteta nastala i nakon što je voda prilikom gašenja požara prošla u podrumske prostorije gde su također smešteni depoi Arhiva BiH.

“Ovo što je izgorelo moraćemo baciti u smeće jer je to u potpunosti neupotrebljivo i ne postoji način da se zanovi. Kada se sve počisti, ono što je ostalo ćemo presložiti. Imamo ponude od arhiva iz svih zemalja u susedstvu za pomoć u kutijama i opremi za isušivanje. To je posao koji će trajati”, naglasio je direktor Arhiva BiH.
XS
SM
MD
LG