Dostupni linkovi

Selaković:Procedura oko Orića komplikovana zbog Interpola


Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da ne očekuje lak i jednostavan odgovor i proceduru kada je riječ o Interpolovoj potjernici za Naserom Orićem, imajući u vidu neke od posljednjih rezolucija Interpola.

"Nadam se da će to ići kako treba, ali neke stvari govore i u prilog tome da ne možemo da očekujemo tako jednostavnu proceduru kakva se eventualno očekuje u nekim drugim situacijama, s obzirom na neke od rezolucija Interpola donijete u prethodnih nekoliko godina", rekao je Selaković.

Povodom ocjene člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da raspisivanje potjernice za Orićem nanosi štetu odnosima Srbije i BiH, Selaković je ukazao da je neprocesuiranje ratnih zločina najštetnije za međusobne odnose država u regionu.

"Mislim da najštetnije za odnose Srbije i BiH, ali i bilo koje međusobne odnose država u regionu može da utiče neprocesuiranje ratnih zločina", rekao je Selaković novinarima u Beogradu.

Beogradska kancelarija Interpola dostavila je svim članicama Interpola međunarodne potjernice s ciljem hapšenja i ekstradicije ratnog komandanta nekadašnje Armije BiH Nasera Orića zbog ratnih zločina.

Sjediše Interpola u Lionu će odlučiti da li će potjernica dobiti status "crvene" koja obavezuju sve zemlje članice Interpola.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je istragu protiv Orića i još četiri osobe osumnjičena za ratni zločin protiv srpskih civila u mjestu Zalazje i Donji Potočari u opštini Srebrenica 12. jula 1992. godine.
XS
SM
MD
LG