Dostupni linkovi

Gruzija negirala sastanak Margvelašvilija i Putina


Gruzija je negirala u četvrtak da će predsjednik Georgij Margvelašvili otputovati u Soči na olimpijske igre nakon što je Kremlj saopćio da bi se on mogao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u susretu na najvišem nivou između dva susjeda od rata iz 2008. godine.

- Gruzijska zvanična delegacija neće biti na olimpijskim igrama u Sočiju. Gruziju će predstavljati naši sportisti i predstavnici gruzijskog Olimpijskog komiteta - izjavio je za Reuters Vano Malavariani, vanjskopolitički savjetnik gruzijskog predsjednika.

Gruzija, ispresijecana cjevovodima nafte i prirodnog gasa, vodila je petodnevni rat s Rusijom u 2008. pod vodstvom bivšeg predsjednika Mihajla Saakašvilija oko otcijepljenih regija Abhazije i Južne Osetije.

Margvelašvili, koji je smijenio Saakašvilija prošle godine, obećao je da će insistirati na evropskim integracijama u toj zemlji južnog Kavkaza i bivšoj sovjetskoj republici, koju Moskva želi zadržati u svojoj zoni uticaja.

Rusija je nakon rata priznala dvije otcijepljene regije kao nezavisne države, u potezu koji je nagnao Tbilisi da prekine diplomatske veze sa svojim bivšim sovjetskim "gospodarom".
XS
SM
MD
LG