Dostupni linkovi

Danas počinje 64. Berlinale


Međunarodni filmski festival u Berlinu, 64. po redu, danas će otvoriti željno očekivani film Vesa Andersena "Grand Budapest Hotel".

Film sa Rejfom Fajnsom u glavnoj ulozi je istorijska freska, dlelimično zasnovana na bilješkama austrijskog pisca Štefana Cvajga o ratom uništenoj Evropi. Film počinje 1914. godine i pokriva period do dolaska nacista na vlast, 1933. Uz Fajnsa u filmu igraju i Edvard Norton, Džud Lou, Adrijen Brodi, Bil Marej, Tilda Svinton.

Manje glamurozan od Kana, manje popularan od Venecije, ali ništa manje prestižan, Berlinale je festival koji se verovatno najviše obraća najzahtjevnijim sinefilima, onima koji uvek traže nešto novo, van utabanih staza.

Oko 400 ostvarenja - velikih holivudskih produkcija, nezavisnih filmova i dokumentaraca bit će prikazano tokom ovogodišnje smotre.

Samo u takmičarskoj selekciji je 23 filma iz 20 zemalja, od kojih će se 20 nadmetati za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda, a 18 će u Berlinu imati svoju svjetsku premijeru.

Od 20 filmova u takmičarskoj selekciji, čak tri dolazi iz Kine. Nijedan, međutim, nema ništa zajedničko sa "Velikim majstorom", spektakularnom kung-fu epopejom Vonga Kar-vaja, koja je prošle godine otvorila Berlinale.

Berlinski filmski festival održat će se od 6. do 18. februara.
XS
SM
MD
LG