Dostupni linkovi

UN traži od Vatikana izručenje optuženih za zlostavljanje deceUN su zatražile danas da Vatikan "momentalno smeni" i preda civilnim vlastima sve pripadnike sveštenstva za koje je poznato da su zlostavljali decu ili se sumnja da su to učinili.

Komisija UN za prava deteta navodi u izveštaju bez presedana da Vatikan treba da preda i svu dokumentaciju o seksualnom zlostavljanju nekoliko hiljada djece, kako bi počinioci mogli da odgovaraju za ta dela.

U dokumentu se precizira da odgovornost snose i "oni koji su prikrivali" ovakva krivična dela.

Ovo je do sada najoštrija kritika koju su UN uputile Katoličkoj crkvi, posle javnog ispitivanja zvaničnika Vatikana prošlog meseca.

"Komisija je ozbiljno zabrinuta da Sveta stolica nije uvažila razmere počinjenih nedela, nije preduzela neophodne mere povodom slučajeva seksualnog zlostavljanja dece, a radi njihove zaštite, i da je usvojila politiku i praksu koje su dovele do nastavka zlostavljanja, kao i do nekažnjavanja počinilaca", navodi se u izveštaju.

U tekstu se dodaje da su zlostavljači premeštani iz parohije u parohiju ili u druge zemlje "u pokušaju da se takva krivična dela prikriju".

Očekuje se da će Vatikan tokom dana objaviti zvanično saopštenje povodom ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG