Dostupni linkovi

Novinarska udruženja: Pokušaj SNS da cenzuriše internet


Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Šer (Share) fondacija najoštrije su u nedelju osudili pokušaj cenzure na internetu, a povodom uklanjanja video klipova u kojima se na šaljiv način prikazuje prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u akciji spasavanja deteta iz snežnih nanosa.

"Tokom jučerašnjeg dana, na osnovu lažnih prijava o zloupotrebi autorskih prava, sa Jutjuba i drugih sajtova skinuti su brojni video-klipovi na kojima je snimak predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, koji kod Feketića nosi dete kroz oluju, kao i brojni sadržaji i komentari koji na različite načine, uglavnom ironično ili kroz parodiju, govore o ovom događaju", navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da posebno zabrinjava činjenica da se pojedini "internet-delatnici" SNS-a javno hvale uspešnim uklanjanjem politički nepodobnih sadržaja sa globalne mreže, iako to može predstavljati krivično delo jer se radi o nezakonitom ograničavanja slobode informisanja.

"Ističemo da zloupotreba i pritisak od strane stranačkih aktivista na mehanizme kojima zajednica uređuje sadržaje na društvenim mrežama mogu lako dovesti do urušavanja slobode govora, mišljenja i informisanja u digitalnom okruženju i, samim tim, ugroziti internetske slobode u Srbiji", navodi se u saopštenju.

NUNS, NDNV i Šer najavili su da će obavestiti međunarodne organizacije za medijske i slobode na internetu o ovim događajima, a razmotriće i mogućnost pokretanja pravosudnih procesa protiv izvršilaca ovih dela.
XS
SM
MD
LG