Dostupni linkovi

Istraga u Ratnoj mornarici SAD zbog višemilionske afere


Nadzorni odbor u američkom Kongresu razmatra ugovorne poslova Ratne mornarice dok se širi istraga višemilionskog korupcionaškog slučaja u koji je umešana i jedna singapurska kompanija optužena da je nudila usluge prostitucije i skupe odmore mornaričkim oficirima.

Predsedavajući Nadzornog odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD, Darel Isa rekao je u petak da će se sekretar za mornaricu u Ministarstvu odbrane Rej Mabus iduće nedelje obratiti tom odboru.

Isa je u pismu Mabusu od 28. januara tražio uvid u ugovore od 2009. do danas izmedju Mornarice i Lionarda Glena Frensisa iz kompanije Glen difens marin grup (Glenn Defense Marine Asia - GDMA) iz Singapura koja pruža logističke usluge.

On je takodje tražio podatke o rashodima Ratne mornarice za usluge u lukama za gorivo, hranu i drugo poslednjih pet godina.

Frensis je uhapšen septembra prošle godine u San Dijegu. Tvrdi da nije kriv u slučaju u okviru kojeg se navodi da je njegova kompanija Ratnoj mornarici naplatila najmanje 20 miliona dolara više nego što je trebalo za usluge u lukama. Zasad je u taj korpucionaški slučaj umešano šest mornaričkih oficira, od kojih su tri uhapšena.

GDMA pruža usluge američkoj mornarici 25 godina, a istraga je usmerena na posledbnjih pet. Uprkos pokretanju istrage, ta kompanija i dalje radi za američku Ratnu mornaricu.
XS
SM
MD
LG