Dostupni linkovi

Ratko Mladić svjedoči na suđenju KaradžićuRatko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, trebalo bi danas, 28. januara, da se pojavi kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske, javlja BIRN - Justice Report.

Obojici se, podsjeća BIRN, pred Tribunalom u Haagu u odvojenim postupcima sudi za genocid u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, teror nad stanovnicima Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tribunal je 11. decembra prošle godine izdao obavezujući nalog za svjedočenje Mladiću, koji je prethodno odbio poziv Karadžića. Mladićev branilac Branko Lukić izjavio je da će njegov branjenik u sudnici reći da iz zdravstvenih razloga nije sposoban da svjedoči, prenosi BIRN.

Karadžić je najavio da Mladića namjerava pitati da li ga je ikada obavijestio da li su ili da li će zarobljenici iz Srebrenice biti ubijeni, te da li je znao da su građani Sarajeva izloženi kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja. Među šest planiranih pitanja su ona koja se odnose i na razloge za snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, te da li su ti razlozi preneseni njemu, kao i da li su njih dvojica imali dogovor da protjeraju Bošnjake i Hrvate koji su živjeli na teritorijama pod kontrolom srpskih snaga.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. i u toku je završna faza izvođenja dokaza odbrane, koja bi trebalo da bude okončana u martu svjedočenjem optuženog.
XS
SM
MD
LG