Dostupni linkovi

Bodiš o holokaustu i spomeniku


Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta u susednoj Mađarskoj, u znaku je odluke američkog istoričara, inače preživelog zatvorenika nacističkih logora Rendolfa Brahama, da vrati nagradu koju su mu dodelile mađarske vlasti zbog, kako je rekao, pokušaja Budimpešte da prekroji istoriju i umanji svoju odgovornost u holokaustu. Razlog je, kako je naveo u pismu koje prenose mediji u Mađarskoj, odluka vlade da podigne velik spomenik povodom 70. godišnjice nemačke invazije na Mađarsku, u martu 1944.

Prethodno su jevrejske organizacije širom sveta, pozvale vladu Mađarske da odustane od plana za izgradnju tog spomenika, podseća Gabor Bodiš, novinar iz Budimpešte.

„Pozadina priče je da se u Mađarskoj ove godine obeležava 70 godina mađarskog holokausta. Istovremeno, već četiri godine desničarska vlada rehabilituje Hortijev režim. Zbog tog cilja treba osloboditi krivice šefa države za vreme Drugog svetskog rata, Mikloša Hortija, za deportaciju više od 500.000 mađarskih državljana jevrejskog porekla. Sada je jasno da ne piše slučajno u mađarskom Ustavu, sačinjenog od vlade FIDES-a, da je Mađarska izgubila suverenitet 1944. godine, odnosno kada su nemačke trupe izvršile okupaciju do tada savezničke zemlje. Uzgred rečeno, ne mnogobrojna nemačka vojska je tada dočekana uglavnom svečano i bez velikog otpora. Horti je ostao na čelu države i imenovao je premijera. Tada su počele deportacije i to uz asistenciju 200.000 državnih službenika i tolikom brzinom da je sam Adolf Ajhman bio iznenađen, a komandanti logora Aušvic zahtevali su od revnosnih mađarskih vlasti da uspore tempo deportacije. Horti je posle rata izbegao Nirnberški sud zahvaljujući Staljinu. Ipak, namera sadašnjih vlasti je da se svaka odgovornost za holokaust svali na nacističku Nemačku. Vlada Viktora Orbana tačku na ovaj provces svojevrsnog tumačenja istorije misli da stavi podizanjem spomenika nacističkoj okupaciji na Trgu slobode i to preko puta spomenika sovjestkim oslobodiocima. Tako se zatvara krug - Mađarska je oduvek bila nevina žrtva dveju stranih diktatura. Zbog tog brutalnog falsifikovanja istorije najpoznatiji stručnjak iz te oblasti Rudolf Braham je vratio mađarsko državno odlikovanje a i ovdašnje jevrejske organizacije su zapretile bojkotom ovogodišnjeg obeležavanja holokausta. Zašto to radi Orbanova vlada? Da bi privukla ne malobrojne glasače krajnje desnice. Izbori su za dva i po meseca, 6. aprila.“
XS
SM
MD
LG