Dostupni linkovi

Ukrajina: Ministrica pravosuđa prijeti izvanrednim stanjemUkrajinska ministrica pravosuđa Olena Lukaš zaprijetila je prosvjednicima koji su zauzeli njezino ministarstvo u središtu Kijeva da će zatražiti uvođenje izvanrednog stanja. Lukaš, koja sudjeluje u pregovorima između oporbe i predsjednika Viktora Janukoviča, rekla je za ukrajinsku televiziju da će zatražiti da se pregovori prekinu ako prosvjednici ne oslobode zgradu.

Više desetaka prosvjednika zauzelo je sinoć zgradu ministarstva pravosuđa u središtu Kijeva, a na jugoistoku zemlje policija je rastjerala više tisuća prosvjednika koji su htjeli zauzeti zgradu uprave u Zaporožju, izvijestio je novinar agencije France Pressea.

Nitko od predstavnika redarstvenih snaga nije čuvao zgradu ministarstva pravosuđa, nekoliko desetaka metara od mjesta u ukrajinskoj prijestolnici na kojemu su se utaborili prosvjednici.

Stanje u pokrajinama jučer je bilo napeto pošto su prosvjednici, nezadovoljni odbijanjem vlasti da prihvati njihove zahtjeve, pokušali zauzeti javne zgrade, što je ponegdje bilo praćeno sukobima sa specijalnom policijom.

Ukrajinski parlament za sutra je sazvao izvanrednu sjednicu, zbog čega su stranke izložene pritisku da se do tada moraju dogovoriti. Istog dana treba se održati summit EU-Rusija. Europska unija pozvala je ukrajinske vlasti da ispune obećanja dana oporbi tijekom vikenda, zatraživši također od oporbe da očuva mirni karakter prosvjeda i jasno se distancira od svih onih koji pribjegavaju nasilju.
XS
SM
MD
LG