Dostupni linkovi

Sutra pravosnažna presuda Vlastimiru Đorđeviću


Haški tribunal izreći će sutra pravosnažnu presudu bivšem načcelniku Resora Javne bezbednosti MUP-a Srbije Vlastimiru Đorđeviću za zločine počinjene na Kosovu 1999. godine.

Đorđević je 23. februara 2011. prvostepenom presudom osuđen na 27 godina zatvora.

On je osuđen za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počcinjene nad kosovskim Albancima od 1. januara do 20. juna 1999. godine.

Đorđević, koji je u to vreme bio i pomoćnik ministra policije, tereti se da je bio deo udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se protera nekoliko stotina hiljada albanskih civila sa Kosova, a koji je rezultirao i ubistvima više stotina civila.

U prvostepenoj presudi je istaknuta Đorđevićeva uloga u prikrivanju zločina.

On je optužen da je učestvovao u organizaciji premeštanja leševa kosovskih civila i njihovog zakopavanja na više lokacija u Srbiji.

Đorđević se u prvom pojavljivanju pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, a potom i po dopunjenoj verziji.

General Đorđević je, međutim, prošle godine u završnici žalbenog postupka rekao da su na Kosovu činjeni zločini, kao i da je on sam učestvovao u prikrivanju tela ubijenih kosovskih Albanaca na više lokacija u Srbiji.

On je tada rekao da se kaje i uputio je izvinjenje žrtvama i raseljenim osobama sa Kosova.

Đorđević je, pak, negirao da je imao vodeću ulogu u skrivanju leševa kosovskih Albanaca.
XS
SM
MD
LG