Dostupni linkovi

Demonstranti blokirali 45 birališta u Bangkoku


Antivladini demonstranti na Tajalndu, koji traže ostavku premijerke, danas su stavili katance na vrata 45 od 50 birališta u Bangkoku i tako sprečili one koji 2. februara neće moći da izađu na izbore da to učine danas. Današnje glasanje ometeno je u 10 od 76 tajlandskih provincija.

"Demonstranti su sprečili birače da glasaju. Oni su u mnogim delovima Bangkoka upotrebili silu da spreče ljude u tome. To je vrlo težak prestup", izjavio je zamenik premijera i ministar spoljnjih poslova Surapong Tovičakčaikul u TV obraćanju, prenosi Rojters.

Jedan ministar juče je rekao da je premijerka Jingluk Šinavatra spremna da razgovara o otkazivanju izbora 2. feburara ako aktivisti okončaju proteste koji traju već više od dva meseca.

Vlada je poručila da je spremna da odloži izbore ako protivnici obećaju da neće bojkotovati niti remetiti odložene izbore.

Jinglukova je raspisala izbore 2. februara u nadi da će tako učvrstiti vlast. Ona je upozorila da će svi koji pokušaju da spreče održavanje izbora biti osuđeni na zatvorsku ili novčanu kaznu ili na obe kazne istovremeno.

Eventualno odlaganje izbora, međutim, neće mnogo poljuljati odlučnost vođe demonstranata i bivšeg zamenika premijera Sutepa Taugsubana koji ne prihvata izbore i verovatno neće dovesti do brzog rešavanja aktuelne krize
XS
SM
MD
LG