Dostupni linkovi

Hag: Konačna presuda Šainoviću i ostalima za zločine na Kosovu


Haški tribunal izreći će danas konačnu presudu Nikoli Šainoviću i generalima Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću po optužnici za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Prvostepenom presudom, tadašnji potpredsjednik Vlade SRJ Nikola Šainović i generali Nebojša Pavković i Sreten Lukić osuđeni su na 22 godine zatvora, a general Vladimir Lazarević na 15 godina zatvora.

Šainović, Pavković i Lukić su prvostepenom presudom označeni kao ključni učesnici "u zajedničkom zločinačkom poduhvatu" nasilnog protjerivanja stotina hiljada albanskih civila sa Kosova od marta do juna 1999, čiji je cilj bila, kako je navedeno, "promjena etničke ravnoteže radi zadržavanja srpske kontrole" nad Kosovom.

Oni su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice - za prisilno premještanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova.

Tokom žalbene rasprave, tražili su da budu oslobođeni, nasuprot Tužilaštvu koje je zahtijevalo da im kazne budu "značajno povećane".

U prvostepenom postupku, na 15 godina zatvora bio je osuđen i bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić koji je poslije dvije trećine izdržane kazne, pušten na slobodu.
XS
SM
MD
LG