Dostupni linkovi

Dubrovčani se nadaju gradnji mosta sljedeće godine


Dubrovnik
Dubrovnik
Hrvatski politički vrh je potvrdio da predstudija izvedivosti pokazuje da bi najbolje rješenje za povezivanje Dubrovnika sa Dalmacijom i ostatkom Hrvatske bio most poluotok Pelješac – kopno. Hrvatska se nada obilnom sudjelovanju europskih fondova u financiranju izgradnje mosta, a početak gradnje već se smješta u 2015. godinu.

Ponedjeljak je bio rok za dovršenje predstudije izvedivosti koju je izradila jedna francuska konzultantska kuća – iako studija fizički nije stigla do Zagreba, sve je jasno – Pelješki most je preporučeno rješenje. Koliko se za sada zna, most bi koštao između 200 i 220 milijuna eura, Hrvatska očekuje da će temeljem kvalitetnog projekta povući između 50 i 75 posto potrebnih sredstava iz europskih fondova, a most bi bio nešto niži i nešto uži nego što se prvotno planiralo.

Po riječima potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, predstudija je bila nužna, ali nije i dovoljna za povlačenje europskih sredstava.

Most na Pelješcu: BiH će ustrajati na svojim interesima

​Most na Pelješcu: BiH će ustrajati na svojim interesima

„Dakle, sada se radi studija izvodivosti. Vrlo je važno da se ona dobro napravi na način da se projekt može kandidirati za financiranje iz europskih fondova“, navela je Pusić.

Kako je izborna godina u Europskoj uniji, hrvatski projekt bi došao pred novi saziv Europske komisije negdje ujesen, procjenjuje ministrica Pusić.

Sličnu dinamiku najavljuje i resorni ministar prometa Siniša Hajdaš-Dončić.

„Nama je cilj da do konca ove godine imamo riješene sve studije, riješen troškovnik i izmjenu lokacijske dozvole, kako bismo u 2015. godini mogli započeti projekt apliciranja i izbora izvođača radova na međunarodnom javnom natječaju.“

A početak radova?

„Ako se dobro slože kockice, u proljeće 2015. godine bi mogao biti spreman natječaj za početak gradnje pelješkog mosta. Sam postupak natječaja traje 6 mjeseci. Dakle, nitko ovdje ne obećava da će most biti gotov sljedeće godine! Ako 2015-te krenemo u javni natječaj, nakon toga je realno dvije i po do 3 godine za same građevinske radove.“

"Interesi i ciljevi dugoročno isti"

Dubrovčani pozdravljaju odluku.

„Nadam se da ćemo u narednoj 2015. godini početi graditi most i za najdulje 5 godina biti povezani s maticom domovinom i prestati biti kopnena eksklava, i – naravno – da će prestati politika oko mosta i da ćemo se vratiti normalnom životu!“ kaže gradonačelnik Andro Vlahušić.

Pelješki most bio je od početka predmet prijepora sa Bosnom i Hercegovinom, koja se žalila da će prenizak most blokirati pristup Neumu. Hrvatska politika ništa ne govori o kontaktima sa bh. stranom, ali čini se da o tome nešto zna Jure Radić, pročelnik Katedre za mostove zagrebačkog Građevinskog fakulteta i graditelj mostova u Tuđmanovo vrijeme, po čijem se – tvrde mnogi – megalomanskom projektu i započelo graditi na Pelješcu.
Ivan Dadić
Ivan Dadić

„Vjerujem da će visina mosta biti konačno definirana u sljedećih 15 – 20 dana i to je stvar politike, pregovora dviju država. Ali svakako je predviđeno da se zadrži, sačuva i do kraja iskoristi sve ono što je do sada sagrađeno.“

On kaže kako je od Vlade dobio i nalog da nastavi sa izgradnjom pristupnih putova do mosta, iako i tu ima nejasnoća – od trase putova do vlasništva zemljišta.

Pročelnik Zavoda za prometno planiranje zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti Ivan Dadić kaže za RSE kako će do kraja godine sve biti jasnije.

„Ukoliko budemo mudri i racionalni i ukoliko budemo dobro pripremili dokumentaciju, vjerojatno će Europa prihvatiti izgradnju mosta i sudjelovanje u njegovom financiranju, jer bez toga bi Hrvatska u ovoj teškoj situaciji teško mogla sama napraviti most.“

Dogovor sa Bosnom i Hercegovinom mora se postići bez međusobnog ucjenjivanja. Ako se postavi pitanje luke Ploče, Dadić podsjeća da je što bolje iskorištenje luke i u hrvatskom interesu.

„I mislim da tu ne bi smjelo biti nikakvih problema ako budemo mudri – ne samo mi, nego trebaju biti mudri i razboriti i ljudi iz Bosne i Hercegovine, jer su nam interesi i ciljevi dugoročno - potpuno isti!“ istaknuo je on.
XS
SM
MD
LG