Dostupni linkovi

Ban razmatra mogućnosti za skup u Ženevi


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun "hitno razmatra mogućnosti" povodom "razočaravajućeg ponašanja nekih učesnika" uključenih u mirovne pregovore o Siriji, saopšteno je u ponedeljak u UN.

Portparol generalnog sekretara Martin Nesirki rekao je novinarima da je Ban "obeshrabren" razvojem događaja, posle jučerašnjeg upućivanja poziva Iranu da učestvuje na toj konferenciji koja treba da se održi ove nedelje u Švajcarskoj.

Nesirki je objasnio da su, uprkos uveravanjima Irana, vlasti te zemlje danas "izdale razočaravajuće javno saopštenje" koje nagoveštava da Teheran ne prihvata uslove za pregovore "Ženeva-2".

Visoki zvaničnici SAD upozorili su da poziv Iranu treba da se povuče ukoliko ta zemlja ne prihvati javno i u potpunosti formiranje prelazne sirijske vlade koja će pripremiti demokratske izbore.

Sirijska opoziciona koalicija saopštila je da neće doći na pregovore ukoliko večeras ne bude povučen poziv Iranu za učešće na tom skupu, odnosno ukoliko Iran ne obeća javno da će povući svoje borce iz Sirije i prihvati uslove o prelaznoj vladi.
XS
SM
MD
LG