Dostupni linkovi

Ukrajinska opozicija se mobilizira uprkos Janukovičevoj zabrani


Ukrajinska proevropska opozicija u subotu je pojačale svoje barikade u Kijevu uoči novih demonstracija, prkoseći predsjedniku Viktoru Janukoviču koji je zbog situacije u zemlji odlučio da ne ide na ekonomski forum u Davos.

Janukovič, suočen već dva mjeseca s nemirima u zemlji, proglasio je u petak navečer niz novih zakona kojima se pooštravaju sankcije prema demonstrantima, koje opozicija smatra represivnim, a Zapad ih uveliko osuđuje.

Demonstranti koji se okupljaju na Trgu nezavisnosti, u središtu glavnog grada, pojačali su u noći s petka na subotu svoje barikade bodljikavom žicom. U subotu ujutro ih je bilo nekoliko stotina na Trgu.

- Vraćamo se staljinizmu. Kada se primjene ovi zakoni, situacija u Ukrajini će biti gora nego u Rusiji ili u Bjelorusiji - rekao je novinskoj agenciji AFP demonstrant Leonid Tertičnyi, porijeklom iz Čerkaske regije (središnji dio Ukrajine).

- Međutim, nas ovi zakoni ne plaše, oni će mobilizirati još više ljudi. Demonstracije će se nastaviti - rekao je on.

Vođe ukrajinske opozicije su pozvale na masovne demonstracije u nedjelju u 10.00 sati po srednjoevropskom vremenu, osme od početka nemira.

Zbog toga Janukovič je odlučio da ne ide na ekonomski forum u Davos, Švajcarska, koji se otvara u srijedu, a predstavljaće ga premijer Mykola Azarov.
XS
SM
MD
LG