Dostupni linkovi

Predsednik Ugande: Homoseksualci su bolesni i nisu za zatvorPredsednik Ugande Joveri Museveni ocenio je da su homoseksulaci "bolesni", ali da ne treba da budu pogubljeni niti osuđeni na doživotni zatvor, saopštio je danas njegov portparol i potvrdio da je predsednik odbio da potpiše zakon kojim se pooštrava represija nad homoseksualcima.

Predsednik "ne odobrava homoseksualnost, ali misli da takve osobe imaju pravo da žive", rekao je njegov portparol Tamale Mirundi.

Mirudi je potvrdio vest u lokalnim medijima da je Museveni odbio da potpiše zakon kojim se poostrava represija nad homoseksualcima i predviđa zatvorska kazna.

"Homoseksualci su bolesni i ne možete da ubijete bolesnu osobu. Osobe koje su rekla da su krive za homoseksualnost, ne mogu dobiti doživotni zatvor", rekao je Museveni.

Portparol je dodao da predsednik nije podlegao pritiscima međunarodne zajednice. "Nije u pitanju neki lobi. Niko nije uticao na predsednika", rekao je Mirudi.

"Predsednik je stalno govorio da imamo homoseksualce u Africi i da nikada nisu bili progonjeni. Međutim, nećemo im dozvoliti da se u javnosti venčavaju niti da organizuju neke demonstracije u Kampali", dodao je Mirudi.
XS
SM
MD
LG